Mensen die Nederland niet morgen duurzaam maken, maar nu

‘Nederland wordt duurzaam’, stelde het regeerakkoord van het in eind 2017 beëdigde, nieuwe kabinet. Maar wie gaat hier voor zorgen? Terwijl de plannen van Rutte III door deskundigen halfslachtig worden genoemd, komen de echt kansrijke maatregelen misschien wel van mensen zoals jij, en ik.

Regisseur Joost van Wijk en ik zochten deze mensen op in de serie De Klimaatkantelaars. Kantelaars van het klimaat die, hoe groot de uitdaging ook lijkt, maar één missie hebben: Nederland daadwerkelijk duurzaam maken. Niet morgen, maar nu.

We stortten ons op de eerste twee verhalen van dit drieluik, en portretteerden allereerst Jaap Korteweg, de man achter De Vegetarische Slager.

Hoe zit het namelijk met een van ’s lands grootste vervuilers, de veeteelt? De veehouderij stoot broeikasgassen uit en verbruikt veel water; uiteindelijk moeten we toch echt minder vlees eten.

Maar kunnen we wel zonder? Ja, zegt Jaap Korteweg, beter bekend als De Vegetarische Slager. Als de vervanger qua smaak en structuur maar zo veel mogelijk op vlees lijkt. Presentator Henk van der Aa ging op pad met onze eerste Klimaatkantelaar, die inmiddels 12 miljoen euro omzet draait en zelfs de vleesindustrie lijkt te kunnen overtuigen van een vleesloze toekomst.

Bekijk de hele reportage hier: ‘De Klimaatkantelaars: veeteelt’, Brandpunt+, 1 februari 2018.

Research: Arja van den Bergh
Regie: Joost van Wijk
Presentatie: Henk van der Aa