over arja

Arja Mari van den Bergh is journalist, schrijver en researcher. Spreekt en schrijft daarnaast over Noord-Macedonië en de Balkan. Werkte als researcher en programmamaker bij VPRO (Tegenlicht, de Gids), na dat bijna vier jaar bij journalistiek platform Brandpunt+ (KRO-NCRV) te hebben gedaan. Schrijft momenteel een boek bij Uitgeverij Pluim.

Ze researchte onder andere docu’s over moedige vrouwen in Koerdistan, de heropbouw van Mosul, medicijnverspilling, straatintimidatie, de vegetarische revolutie en een schonere scheepvaart, slachtoffers van mensenhandel, Nigeriaanse mensenhandel en onze strijd tegen het water.

De onderzoeksmaster geschiedenis aan de UvA rondde ze af met een 8 over Macedonische literatuur binnen het supranationale Joegoslavië (lees het verkorte essay in SLANG magazine, p.17). Ze studeerde daarvoor conflict studies en journalistiek aan de Universiteit van Utrecht, en werkte vervolgens als redacteur en researcher bij NTR, KRO-NCRV en VPRO.

Daarnaast was ze jarenlang programmamaker bij Expertisecentrum Journalistiek, het instituut voor perfect geïnformeerde journalisten. In 2012 mede-organiseerde ze een succesvol (en gezellig) Oost-Europees Overlastfeest als reactie op het Meldpunt Midden en Oost Europeanen van een zekere populistische partij (zie: de Volkskrant). Ook was ze mede-oprichter van muzieksite Nummer van de Dag (door 3voor12 geprezen als één van Nederlands meest toonaangevende muzieksites), waarvoor ze tussen 2011 en 2015 wekelijks schreef over de mooiste liedjes.

Foto: Stefan van den Bergh