over arja

Arja Mari is (journalistiek) researcher, schrijver, columnist en historica. Momenteel schrijft ze haar debuutroman, die zal worden uitgegeven door Uitgeverij Pluim. Ze is columnist bij magazine One World en daarnaast schuift ze geregeld aan bij NPO Radio 1’s Bureau Buitenland, als correspondent voormalig Joegoslavische landen. Ze werkt(e) als researcher, programmamaker en redacteur aan verschillende docuseries en journalistieke programma’s – o.a. VPRO (Tegenlicht, de Gids), een docuserie over vooroordelen voor Omroep Zwart, journalistiek programma Brandpunt (KRO-NCRV), en Na de bevrijding (NTR).

Ze interesseert zich voor thema’s als klasse, arbeidsmigratie, identiteits- en beeldvorming, nationalisme, herinnering, (klassen)migratie en desinformatie – soms bezien in relatie tot Oost-Europa. Zo deed ze eerder research voor docu’s, over o.a. moedige vrouwen in Koerdistan, de heropbouw van Mosul, medicijnverspilling, straatintimidatie, de vegetarische revolutie en een schonere scheepvaart, slachtoffers van mensenhandel, Nigeriaanse mensenhandel en onze strijd tegen het water.

De onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam rondde ze af met een 8 over Macedonische literatuur binnen het supranationale Joegoslavië (lees het verkorte essay in SLANG magazine, p.17). Daarvoor studeerde ze taal- en cultuurstudies, conflict studies en journalistiek aan de Universiteit van Utrecht.

Ook was ze enkele jaren programmamaker bij Expertisecentrum Journalistiek, het instituut voor perfect geïnformeerde journalisten. In 2012 mede-organiseerde ze met collega-journalist Franka Hummels een succesvol (en gezellig!) Oost-Europees Overlastfeest als reactie op het Meldpunt Midden en Oost Europeanen van een zekere populistische partij (zie Olaf Tempelmans reportage in de Volkskrant). Ook was ze mede-oprichter van muzieksite Nummer van de Dag (door 3voor12 geprezen als één van Nederlands meest toonaangevende muzieksites), waarvoor ze tussen 2011 en 2015 wekelijks schreef over de mooiste liedjes.

Foto: Stefan van den Bergh