over arja

Arja (Mari) van den Bergh is journalist, schrijver en programmamaker. Spreekt en schrijft over Noord-Macedonië en de Balkan. Werkt bij VPRO Tegenlicht als samensteller online en researcher, na dat bijna vier jaar bij journalistiek platform Brandpunt+ (KRO-NCRV) te hebben gedaan.

Ze researchte onder andere docu’s over moedige vrouwen in Koerdistan, de heropbouw van Mosul, medicijnverspilling, straatintimidatie, de vegetarische revolutie en een schonere scheepvaart, slachtoffers van mensenhandel, Nigeriaanse mensenhandel en onze strijd tegen het water.

De onderzoeksmaster geschiedenis aan de UvA rondde ze af met een 8,5 over Macedonische literatuur binnen het supranationale Joegoslavië (lees het verkorte essay in SLANG magazine, p.17). Ze studeerde daarnaast journalistiek en conflict studies aan de Universiteit van Utrecht, en werkte vervolgens als redacteur en researcher bij on- en offline (nieuws)media (NTR, KRO-NCRV, VPRO, uitgeverij Boom).

Daarnaast was ze jarenlang programmamaker bij Expertisecentrum Journalistiek, het instituut voor perfect geïnformeerde journalisten. In 2012 mede-organiseerde ze een succesvol (maar gemoedelijk) Oost-Europees Overlastfeest als reactie op het Meldpunt Midden en Oost Europeanen van een zekere populistische partij (zie: De Volkskrant). Ook was ze mede-oprichter van muzieksite Nummer van de Dag (door 3voor12 geprezen als één van Nederlands meest toonaangevende muzieksites), waarvoor ze tussen 2011 en 2015 wekelijks schreef over muziek.