Verrassing: het meest vriendelijke, goedkope en veilige land

Ik zeg het natuurlijk al jaren. En ik was hier niet tijdelijk komen wonen als dit het meest onveilige, onaardige en dure land ter wereld zou zijn. Dan was ik wel naar Venezuela gegaan, dat niet ontoevallig onderaan de lijst van Cheapest, safest and friendliest countries bungelt, opgesteld door The World Economic Forum aan de hand van een 500 pagina’s tellend rapport. In dat rapport is onder andere de omgang van locals met vreemden, de kosten voor levensonderhoud en de mate van veiligheid van landen over de hele wereld onder de loep genomen. Wie tijd heeft om dat rapport door te nemen zal vast wat mankementen ontdekken, zoals bij elk onderzoek of meting. Toch kan je er, over het geheel genomen, genoeg informatie uit halen en zal de uitkomst voor veel mensen onverwacht zijn. Want welk land scoort bij elkaar het hoogst in de drie categorieën ‘goedkoopste’, ‘veiligste’ en ‘vriendelijkste’?

Macedonië.

Of zoals de Zuid-Afrikaans-Indiase schrijver van het oorspronkelijke artikel, Kimeshan Naidoo, stelt: “I barely even know where Macedonia is but judging from these results it could be a hidden gem.”

It is, Kimeshan, it is.

Dit kleine landje met zo’n twee miljoen inwoners, verspreid over een gebied dat ongeveer tweederde van Nederland beslaat, met zijn hoge bergen en meer dan vijftig meren, geitenkazen en puntpaprika’s, wijngaarden en fruitvelden, mystieke kloosters, opgravingen, kerken en moskeeën is zeker een hidden gem en mag dat wat mij betreft voorlopig nog wel even blijven.

Tenzij de Amerikanen het hier willen komen ‘ontdekken’. Nema problem, qua fooi.


Macedonië, Georgië, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Hong Kong, Montenegro, Malta, Taiwan… Kies je volgende vakantiebestemming maar uit. 

Vriendelijkste / onvriendelijkste

De vijf vriendelijkste landen: 1. IJsland 2. Nieuw Zeeland 3. Marokko 4. Macedonië 5. Oostenrijk.
De vijf meest onvriendelijke landen: 140. Bolivia 139. Venezuela  138. Rusland 137. Kuwait 136. Letland.

Goedkoopste / duurste

De vijf goedkoopste landen (groen): 1. India 2. Pakistan 3. Nepal 4. Algerije 5. Bolivia.
De vijf duurste landen (rood): 95. Noorwegen 94. Zwitserland 93. Australië 92. Luxemburg 91. Denemarken.

Veiligste / meest onveilige

De vijf veiligste landen (groen): 1. Japan 2. Taiwan 3. Hong Kong 4. United Arab Emirates 5. Malta. 
De vijf meest onveilige landen (rood): 95. Venezuela 94. Trinidad & Tobago 93. Zuid-Afrika 92. Kenia 91. Puerto Rico.

Bron: Top 15 Cheap, Safe and Friendly Countries Map porn