‘Capsules’ van 10 m2 om in te wonen

https://www.youtube.com/watch?v=tFo3rl1a9C0

Bovenstaande video liet tien maanden geleden zien hoe een klein appartement (32 m2) in Soho, New York optimaal gebruikt kon worden. Er is zichtbaar veel geld gestoken in het interieur, dat zo efficiënt en praktisch mogelijk is ontworpen. Het geheim van de ruimte? Storage. Alles een eigen plek, verborgen achter veel witte, optisch groter ogende kasten. Het verschuiven van een wand resulteert zelfs in een logeerkamer.

Micro-appartementen in grote steden zijn in opkomst; in New York zijn begin dit jaar functionele appartementen van slechts 41m2 goedgekeurd. Er zijn 1,8 miljoen een- en tweepersoonshuishoudens, en maar 1 miljoen studio’s en eenkamerappartementen; wordt hiermee hier een kloof gedicht? Hoe het ook zij, in Japan wonen mensen al decennialang in kamertjes van 10m2; de beruchte Nakagin Capsule Tower, gebouwd in 1972, is er het ultieme voorbeeld van. De toren bestaat uit 140 ‘capsules’, die tegenwoordig naast primaire woonruimte ook worden gebruikt als kantoor of opslagplaats.

De toren werd begin jaren 70 gebouwd met het vooruitzicht op grote economische groei; het werd gepresenteerd als een organisch project, inspelend op de behoeften van een uitdijende stad. Dat toekomstbeeld werd nooit de realiteit, dankzij economische redenen. Het was de bedoeling dat de capsules op een gegeven moment vervangen zouden worden door nieuwe capsules, meegaande met de tijd en de bewoners. Ook dat is nooit gebeurd. Fotograaf Noritaka Minami besloot in 2011 het omstreden gebouw te fotograferen: de serie 1972 is hiervan het resultaat.

Foto’s: Noritaka Minami
Bron: Co.EXIST, Wired