Globemaker, een uniek beroep

Vandaag liep ik langs Reisboekhandel Interglobe in Utrecht, in een zijstraat van de Neude. Mijn aandacht werd getrokken door een wereldkaart in de etalage van de winkel, waarvan het formaat eiste dat ik wat dichter naar het raam toeliep om de kleine tekeningen en mate van vergeeldheid te kunnen zien.

Het was geen moderne lichtblauwe wereldkaart met landen gekleurd in zachtpaars en mosgroen, zoals iedereen die wel eens in het aardrijkskundeklaslokaal heeft zien hangen. Nee, deze kaart had naast educatieve doeleinden zoveel meer te bieden. Esthetiek, bijvoorbeeld. Het vermogen om je weg te laten dromen in een wereld die onbekend en onbereikbaar is. Kortom: de kaart zag er oud uit.

Terwijl ik vervolgens naar huis liep, moest ik aan een filmpje denken dat ik een paar weken geleden zag over een klein bedrijf in Groot-Brittanië, genaamd Bellerby & Co, dat handgemaakte globes, wereldbollen maakt. Het verhaal van oprichter Peter Bellerby is even opmerkelijk als inspirerend: zijn eerste wereldbol maakte hij voor de 80e verjaardag van zijn vader, zo’n zes jaar geleden. Hij wilde hem een mooie wereldbol cadeau doen, maar de keus bleef beperkt tot een veel te duur 500 jaar oud antiek exemplaar en een goedkoop massaproduct. De globe die hij uiteindelijk zelf voor zijn vader maakte, bracht een carrièreswitch teweeg: op het moment dat hij zijn eerste globe maakte was hij nog de baas van een bowlingbaan, achttien maanden later die van Bellerby & Co.

I knew I wanted to get my father something different for his birthday, and a globe was just an idea I was toying with. In fact, to begin with I was thinking about making us one each, that was obviously before I knew anything about the work which is involved.
– Peter Bellerby

Aanvragen komen van over de hele wereld, voornamelijk van de rijken onder ons; zijn globes worden verkocht voor wel 59.000 pond per stuk. Zo maakte hij exemplaren voor Marin Scorsese’s film Hugo uit 2011 (natuurlijk!).

Bellerby & Co

The papering process is long and requires complete concentration. The paper is wet so it will take the shape of the globe properly, but that makes it very fragile. At times there will be five of us papering away on a big project and there won’t be a word shared between us, you just can’t take your eye off it.

Bellerby & CoBellerby & Co

Bron.